Visita ao Museo ANFACO

VISITA AO MUSEO ANFACO POR ALUMNOS DO PCPI

O día 1 de febreiro fixemos unha visita ao “Museo Anfaco”, dentro do programa “Vigo por dentro”. O museo está situado na estrada do Colexio Universitario, moi preto do noso centro educativo. Nel ensináronnos o pequeno museo, un prototipo de fábrica (onde fan as probas de I+D+i), así como os métodos de conservación dos alimentos (frío, deshidratación, envasado ao baleiro, esterilización coa calor, pasteurización…).

Logo aprendemos un pouco de historia sobre a lata de conserva, as máquinas antigas e a súa propia historia, e que Anfaco –Cecopesca significa Asociación de Fabricantes de Conservas de Pescados e Mariscos.

Alí aprendemos tamén que a conserva inventouse no século XIX, grazas a Napoleón Bonaparte e as súas tropas. O xeneral francés precisaba dun método para transportar os alimentos nas súas campañas militares e que se mantivesen en bo estado co paso do tempo. Convocou un concurso público, no que o pasteleiro Nicolás Appert inventou un sistema no que gardaba en frascos de cristal os alimentos e os fervía para esterilizalos… Ben!! Inventara a CONSERVA.

As primeiras latas eran de cristal; no 1810 inventouse a conserva en lata, mais só podían abrirse cun martelo, a tiros ou cunha baioneta; no 1820 eran con aceite e de folla de lata fervidas nunha ola a presión e no 1866 J. Osterhoudt inventou unha lata con chave. Logo chegarían os abrelatas, primeiro os manuais e logo os eléctricos.

Tamén nos lembraron que Galicia era e é un dos lugares do mundo onde máis importancia teñen a pesca e as fábricas de conserva; o motivo é a abundancia de sardiña nas súas costas e pola súa boa situación estratéxica.

O traballo das fábricas era desenvolvido fundamentalmente por mulleres, aínda que os encargados eran homes. Moitas das nosas avoas e bisavoas seguro que traballaron nalgunha das famosas fábricas de Albo, Alfageme, Massó ou Alonarti (empresa do 1921 que fabricaba maquinaria para as conserveiras, famosa por ser a primeira en ter unha gardería, para os fillos das súas empregadas, e un economato).

O pase de diapositivas require JavaScript.

Resultou unha visita entretida. Agasalláronnos cun novo produto no mercado das conservas, as albóndegas de bonito, que no caso do noso compañeiro Aarón xa non chegaron a seren quentadas no microondas, como dicían as instrucións.

Lucía Abalde, Lorena Carreira e alumnos do PCPI.

Advertisement

Deixar unha resposta

introduce os teu datos ou preme nunha das iconas:

Logotipo de WordPress.com

Estás a comentar desde a túa conta de WordPress.com. Sair /  Cambiar )

Facebook photo

Estás a comentar desde a túa conta de Facebook. Sair /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: